WELCOME PEOPLE! THANK YOU FOR VISITING & HAVE A NICE DAY ;)


Get your own Digital Clock

Sunday, December 11, 2011

Pizzah!

This is the simplest way of making a pizzah
you can save your time, your effort, but still, it taste ohsemmmm






First : The sauce
If you're familiar in making bolognese spaghetti, then you wouldn't have much problem in making the sauce for the base
but here are the recipe I used for the sauce last night



  • tomato puree
  • chilies
  • Holland onion (recommended)
  • garlic (minced)
  • chili sauce  
  • salt
  • black pepper


  1. Tumiskan bawang putih yang telah dicincang tadi dengan api yang perlahan sebab bawang putih mudah hangus. *tiba-tiba bahasa melayu sebab karang pakai english mesti orang pening-pening nak baca dengan broken bagai *
  2. Bila garlic dah garing, tumiskan Holland onion yang telah dikisar bersama cili tadi. Tumis sampai garing jugak.
  3. Once bahan tumis dah garing, masukkan tomato puree. Sukatan is depends on yourself. Kalau nak rasa tomato lebih, letak lah banyak sikit. Kalau nak rasa cili lebih, kurang sikit. 
  4. Masukkan sos cili sedikit.  Its optional. Taknak masukkan pun tak apa. Tunggu sampai mendidih, and tutup.



*Sos tak perlu dimasak terlalu banyak. 1/2 cup pun dah cukup *




Second : The topping
Ini jugak ikut lah naluri sendiri.
But this is what I used last night



  • Shrimp (XXL size)
  • Crab stick
  • Black pepper sausage
  • Button mushroom
  • Cheddar & Mozzarella cheese *Bawaklah sesiapa yang pandai tentang cheese sebab tak semua cheese di pasaran dijamin halal walaupun ia dijual di Tesco*
  • Holland onion (cut it into thick ring style)
  1. Gunakan ready-made pizza base. Boleh didapati di Tesco. Defrost dahulu. Tapi kalau anda suka uli-menguli, carilah resipi doh pizza di interenet.
  2. Sapukan sauce tadi. Kemudian, taburkan satu lapisan cheddar cheese. Sapukan sauce lagi selapis, and taburkan cheddar cheese lagi sekali. Then you can proceed with the topping.
  3. Mudah sahaja, susunkan bahan-bahan tadi mengikut citarasa anda. Taburkan cheese dan sedia untuk dibakar.
  4. Bakar pada suhu 190'C selama 20 minit menggunakan api atas-bawah. Kemudian, tambah lagi 10 minit menggunakan api bawah sahaja. Hasilnya akan jadi lebih ohsemm

*saya dibantu oleh cousin saya yang pernah menjadi chef . jadi pizzah saya memanglah ohsemm. anda juga boleh jadi ohsemm. masak sepenuh hati. go go chaiyok*


2 comments:

MizMira said...

sedapnya pizzaaaaaa..nyum nyum!

shahidakharudin said...

thank you mira
trylah. sedapp ;)