WELCOME PEOPLE! THANK YOU FOR VISITING & HAVE A NICE DAY ;)


Get your own Digital Clock

Friday, October 12, 2012

#baby-blue


Last weekend I balik kampung, rinduwwwww dekat mak abah. ihiks :')
dah plan dah sampai je hari jumaat, besok sabtu petang pegi kedai kek beli kotak nak letak cupcakes, beli creamwell, beli fondat, beli cup warna jernih banyak2, dengan beli segala macam barang kek yang tak dijual di Tesco
tapi sadly, tak sempat ke kedai kek siang tu
bila pergi malam, tengok-tengok semua kedai kek tutup. KUCIWA!
terus dalam kereta "nor, kau bawak tab?", "bawak", "mana?", "dalam handbag". 
haa laju tangan google home-made fondant
sekali dia mintak tak hape glycerine bagai
manaaaa lah tesco ada jual semua bende tuh!
naaaasib baik jumpa resepi Fondant Marshmallow!
and guess what? menjadi tahu home-made fondant I!
hewhewhewhew banggewww lettewww

sepanjang proses buat fondant tu, terkagum sendiri
mudah je uollsss
cairkan marshmallow, and tambah castor sugar sikit-sikit sampai jadi macam satu gumpalan adunan
then, uli atas tempat uli dengan taburan castor sugar, again
I letak sekejap kat tepi sebab nak siapkan buttercream
bila tengok balik dah keras 
haaa cuak sket tapi pelan-pelan amek, uli balik, uli, uli, dan uli, haaa lembut balik *kagum lagi*
siap dah uli, terus tambah setitik pewarna biru
mula-mula uli terpikir "eh, boleh ke nak mesra ni warna dia?"
uli lagi, uli lagi, uli lagi, tengok-tengok, HAAAA dapat segumpal adunan baby-blue. *kagum lagi!*
I enjoyed making home-made fondant! sooooo much! lepastu perasan dekat mak " mak, tengok ni mak. ada macam cake boss yg dalam astro tak?" *muka kembang-kembang*
maka siaplah fondant dan dilapik di atas kek vanilla-almond yang telah disalut buttercream berwarna baby-blue juga
atas tu I hias 4 cupcakes 
and yang pink tu, sugar. I jumpa kat tesco. Macam menarik, terus grab

Alhamdulillah, siap jugak cake
dan macam biasa tak ada cake board dan kotak kek, sebab kan tak dapat ke kedai kek
pinjamlah pinggan mak
dan akhirnya kek selamat sampai ke tangan belated brithday person walaupun telah comot sedikit sedikit sepanjang perjalanan dung dang dung dang pulang ke kuala lumpur

Counting days for Raya Haji
nak buat eksperimen untuk wedding cake pulak
Hias pakai white fondat and susun red roses
Aha, good luck to my-self .

Till then, Assalamualaikum :)

p/s: kalau nak turunkan 3-5kg seminggu, awak jangan lupa text/call saya at 013-2524239. Saya sedia membantu :)


No comments: